El passat dimecres 29 de març de 2023 el BOE va publicar la nova llei de benestar animal i, per tant, la data d’entrada en vigor de la mateixa: el proper 29 de setembre de 2023. Una qüestió que era totalment necessària des de fa anys (tot i que no recull tot el que considerem essencial, però ja és un avanç). Ens heu fet arribar molts dubtes: Què passa amb l’assegurança obligatòria de responsabilitat civil? Quin curs haurem de fer? Us hem preparat un BREU RESUM d’alguns articles que s’han aprovat dividit en 3 apartats: obligacions, prohibicions i drets. Et resolem els dubtes sobre la nova llei de benestar animal!

D’aquesta manera, comença el document, explicant que la finalitat d’aquesta actualització de la llei de benestar animal és la de protegir i poder millorar el benestar dels animals. En el nostre cas, nosaltres com a equip expert en educació canina, ens centrarem en l’apartat dels gossos per explicar-vos…

 com afectarà als gossos la nova llei de benestar animal

Dedicarem aquest article a parlar de com afecta la nova llei a PARTICULARS, si voleu que ampliem informació a altres articles per a parlar de com afecta als PROFESSIONALS (educadors, residències, ejuntaments, etc.), feu-nos-ho saber als comentaris! Per a començar, cal dir que els gossos han passat de ser considerats “seres sintientes” i això significa que, per fi, s’ha reconegut que els nostres gossos son capaços de sentir emocions (fet que a ple segle XXI, encara que sembli mentida, generava dubtes a moltes persones). Per altra banda, heu de saber que, com a particulars que convivim amb gos, haurem de tenir en compte alguns aspectes importants. Som-hi!

OBLIGACIONS de la llei de benestar animal

 • Registre obligatori del gos: es crearà un nou sistema central de registre per la protecció animal per coordinar i unificar els registres de les diferents comunitats autònomes.
 • Oferir al gos unes condicions de vida dignes: el que inclou educar-lo i manejar-lo sense provocar dolor físic ni psicològic. Estarà completament prohibit l’ús d’eines, material o tècniques invasives que generin dolor, por o ansietat als gossos. Foment d’una metodologia respectuosa. Prohibició de sotmetre’ls a un tracte negligent, maltracte físic i psicològic. Per tant….

 • Caldrà mantenir-los vigilats i evitar que s’escapin: això va per tots aquells que teniu gossos al jardí o a la masia o on sigui, lliures a l’exterior de la vostra zona. Serà obligatori mantenir-ne el control.
 • Garantir la seva salut (visites al veterinari obligatòries, alimentació) i desenvolupament adequat (estimulació física/mental). Quan l’animal ho necessiti acudir al PROFESSIONAL  EN CONDUCTA.

 •  Contractar una assegurança de responsabilitat civil, per a poder respondre en cas d’accident. Un apartat que ha generat molta controvèrsia. Qui ho paga això? Quan s’ha de fer? Com s’ha de fer? Tranquils, aquesta serà una obligació (que trobem necessària) que no tindrà efecte fins que es desenvolupi el reglament corresponent. Això vol dir que, ara per ara (22/09/23), no cal que feu res encara. De totes maneres, heu de saber que hi ha una manera d’aconseguir aquesta assegurança d’una manera més econòmica. Heu de saber que si no teniu un GPP (Gos Potencialment Perillós), l’assegurança de la vostra llar cobreix també al gos que viu a la casa. per tant, simplement heu de trucar a l’asseguradora i comunicar que conviviu amb gos. Us demanaran el número de microxip i… llestos, automàticament el gos quedarà inclòs a la pòlissa (ull que necessitem el microxip i que el gos estigui censat a l’ajuntament a la mateixa direcció que a l’assegurança de la llar, ambdues coses ja obligatòries avui en dia).
 • Mantenir-los integrats dins del nucli familiar (sempre que sigui possible). Tal i com expliquem al nostre llibre “El perro del siglo XXI“, els gossos porten cooperant amb els humans des dels temps més antics i gràcies a la nostra relació hem sobreviscut. Una relació basada en la col·laboració i el respecte mutu.
 • Superar la formació de tinença responsable obligatòria. L’altre gran tema que us té a tots preocupats. Sabem que aquest curs serà obligatori per les persones que vulguin ser titulars d’un gos, que serà gratuït, que el contingut estarà determinat de manera reglamentaria i que al final acabarà amb una avaluació per a posar a prova els coneixements adquirits. Tots els interessats en tenir un gos o els que ja hi convisquin actualment, hauran d’acreditar un curs de formació en tinença responsable de gossos amb una validesa indefinida, que serà de modalitat presencial i online.  Els que ja viviu amb un gos, caldrà que ho feu abans de 2 anys i els que vulgueu adquirir un gos caldrà que el supereu abans de tenir-lo. Si no es respecta aquesta llei, la multa pot pujar fins als 10.000€. El que encara no s’ha determinat és el temari d’aquest curs, ni qui l’impartirà ni on ho hem de fer. Igualment com passa amb la qüestió de l’assegurança, fins que no es desenvolupi aquest reglament i es comenci a aplicar, no estarem obligats a fer res encara. Així que, no us alarmeu, de moment no cal que feu res. Això sí, de seguida que hi hagi alguna actualització en el tema, us ho notificarem de seguida. Si esteu pendents del nostre instagram  @info.unioncanina sereu els primers d’estar informats.

Fins aquí l’apartat de les obligacions que trobem més destacades i de les que la majoria de vosaltres ens envieu dubtes. Recordeu, però, que no només son aquestes, sinó que de l’article 26 al 30 de la legislació, trobareu una llista més extensa de tota aquesta informació.

PROHIBICIONS de la llei de benestar animal

 • Prohibit deixar-los tancats als vehicles, o exposats a condicions de clima que puguin posar la vida en perill. Ara per ara, ja semblava una cosa ben lògica, però quedarà prohibit deixar el gos al cotxe mentre anem a fer la compra, per exemple. És un gran perill i més, en èpoques de més calor. Exposar-los a condicions climàtiques perilloses inclou tots aquells que deixeu el gos tancat al balcó tot el dia o al jardí a raig de sol. Estarà prohibit, a més a més, mantenir-los habitualment a balcons, terrasses o similars.  S’ha acabat que els gossos acabin amb cops de calor al veterinari per negligències dels seus tutors.
 • Totalment prohibit practicar-los mutilacions per motius estètics. A vegades, els humans fem aquestes coses. Sí, ens hauríem d’extingir. Per exemple, perquè volem que quedin les orelles més dretes per pura estètica, els tallem un trosset i les cosim en forma de triangle. Estarà completament prohibit.
 • Prohibit lligar-los a vehicles amb motor en marxa. Per a nosaltres això ja semblava lògic, però es veu que encara hi ha persones que ho fan… No és la primera vegada que sentim que han atropellat un gos d’aquesta manera.
 • No es podrà deixar els gossos sense supervisió més de 24h. Això de marxar de cap de setmana i deixar els gossos a casa tirats… També, serà denunciable i penalitzat.
 • La cria i comercialització de particulars quedarà prohibida i penalitzada, també. Només podran dedicar-se a la cria aquells centres homolgats per l’estat, que reuneixin les condicions higiènic-sanitàries obligatòries, així com que facin una cria controlada. No estem parlant de multicriadors que importen animals de l’est i fan una explotació en tota regla, sinó de persones que analitzen la genètica, la salut i el caràcter dels animals abans de ser candidats a la reproducció, per tal de poder aportar camades amb un mínim de garanties de salut mental i física, dins de les edats saludables dels animals, respectant els seus temps.

Però tranquils, que no tot son obligacions i prohibicions. També, ens han ofert uns nous drets molt interessants que ens permetran gaudir de la relació amb el nostre gos. Anem a veure-ho!

DRETS de la llei de benestar animal

 • Els transports públics i privats facilitaran l’entrada d’animals de companyia que no constitueixin un risc per a les persones, altres animals i les coses. Això vol dir que els gossos podran accedir-hi sempre i quan es respecti la normativa corresponent de cada transport, així com la higiènic-sanitària i de seguretat que exigeix la llei.
 • S’haurà de facilitar l’entrada dels gossos als establiments públics i privats, allotjaments hotelers, restaurants, bars i en general qualsevol altre on es consumeixin begudes i menjars, sempre i quan no constitueixin puguin posar en risc a altres animals, persones o coses. Així que, si el teu gos és educat, podrà entrar-hi! El mateix passarà amb els edificis i dependències públiques. En cas de no admetre l’entrada i l’estada de l’animal han de mostrar un distintiu que ho indiqui, visible des de l’exterior de l’establiment.
 • Els Ajuntaments hauran de fomentar l’accés a platges, parcs i altres espais públics dels animals de companyia que no constitueixin risc per a les persones, altres animals o les coses. Estaran obligats a designar àrees específiques per a l’esbarjo d’animals de companyia, particularment els de l’espècie canina. En resum, es tracta de garantir que els gossos tinguin llocs adequats per a poder desenvolupar-se correctament.

I aquesta és la resolució dels principals dubtes que ens heu estat fent arribar. Tot i així, us recomanem que feu una lectura de la legislació sencera perquè pugueu veure per complet tots els articles i acabar d’entendre què passada amb els nostres gossos els propers mesos. Esperem haver resolt els vostres dubtes, que tingueu una feliç setmana.

 

About the author : Irma Pujol

Subscribe to newsletter

Insider offers & flash sales in your inbox every week.